skip to Main Content

Problemen met de prostaat

Er zijn verschillende prostaatproblemen/klachten en prostaataandoeningen.

Bij prostaatklachten kunt u denken aan prostaatpijn, plasklachten, bloed bij het sperma en erectieproblemen. Er zijn ook verschillende aandoeningen van de prostaat.
De meest voorkomende prostaataandoeningen zijn: goedaardige vergroting van de prostaat, ontsteking van de prostaat en prostaatkanker.

Plasklachten

Onder plasklachten vallen bijvoorbeeld een zwakke urinestaal of een doorbroken urinestraal, vaak (ook ’s nachts) moeten plassen, branderig gevoel tijdens het plassen en nadruppelen.
Een vergrote prostaat is één van de prostaataandoeningen die op een gegeven moment plasklachten kan geven. Lees meer over een vergrote prostaat

Prostaatpijn

Prostaatpijn is geen ernstige aandoening, maar vooral vervelend. De pijn die u bij prostaatpijn kunt ervaren, zit in het gebied tussen de balzak en de endeldarm en kan uitstralen naar onder andere de liezen of de geslachtsorganen. Prostaatpijn wordt omgeschreven als een brandende, zeurende, trekkende of bijtende pijn en kan soms ook optreden bij het plassen. Vaak worden de klachten niet continu gevoeld en trekt het soms weg waardoor u ook perioden heeft zonder prostaatpijn.

Bloed in het sperma

Tijdens de zaadlozing kan het voorkomen dat er bloed in het sperma zit. Dit wordt ook wel hemospermie genoemd. In de meeste gevallen is het onschuldig. Wanneer het vaker voorkomt en niet vanzelf overgaat, neem dan contact op met uw huisarts. Hemospermie kan ook voorkomen bij blaaskanker, prostaatontsteking of prostaatkanker. Indien u bloedverdunners gebruikt kunt u ook een grotere kans hebben op bloed in het sperma. Na prostaatpuncties komt het ook vaak voor dat er bloed in het sperma aanwezig is.

Erectieproblemen

Erectieproblemen, ook wel erectiele dysfunctie genoemd, kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Prostaatproblemen kunnen bijvoorbeeld leiden tot erectiestoornissen. Bij een vergrote prostaat is dit over het algemeen niet aan de orde. Wel kunnen er erectieproblemen ontstaan na de behandeling van prostaatkanker. Naast lichamelijke aandoeningen, kunnen psychische aandoeningen ook een rol spelen bij erectieproblemen of kan er sprake zijn van een combinatie van meerdere oorzaken.

Prostaatvergroting

Een goedaardige vergrote prostaat, of prostaatvergroting, wordt door de arts meestal BPH (Benigne Prostaat Hyperplasie) genoemd. Prostaatvergroting komt vaak voor, bijna alle mannen krijgen hier ooit mee te maken; het hoort bij het ouder worden.  In ongeveer 30 procent van de gevallen gaat een prostaatvergroting gepaard met klachten en kunt u hier echt last van hebben. In veel van de gevallen is er dus geen sprake van klachten. Naast een goedaardige prostaatvergroting kan er ook sprake zijn van een kwaadaardige prostaatvergroting, lees er hier meer over.

De prostaat ligt om de plasbuis heen en bij een vergrote prostaat kan de plasbuis worden dichtgeknepen. Hierdoor wordt het steeds lastiger om urine uit de plasbuis te persen en kan de urinestaal minder krachtig worden. Ook kan het plassen hierdoor langer duren.
Lees hier meer over plasklachten

Prostaatontsteking

Een prostaatontsteking is één van de aandoeningen die zich kan voordoen bij de prostaat. Een prostaatontsteking (ook wel prostatitis genoemd) is ofwel acuut ofwel chronisch Een acute prostaatontsteking betekent dat de ontsteking plotseling optreedt en kortdurend is. Een chronische prostaatontsteking is een langdurige ontsteking.

Symptomen prostaatontsteking

U kunt bij een prostaatontsteking last hebben van verschillende symptomen. Dit hangt af van de aard van de ontsteking. Mogelijke klachten bij prostaatontsteking zijn koorts, koude rillingen, een abnormale plasdrang, vaak (’s nachts) moeten plassen, een branderig gevoel bij het plassen, pijn tussen de anus en de balzak, irritatie, pijn in de onderrug  en pijn bij de zaadlozing. Er zijn ook mannen die nauwelijks klachten ervaren bij een ontsteking van de prostaat.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een aandoening van de prostaat waarbij de prostaat is vergroot. We spreken bij prostaatkanker van een kwaadaardige prostaatvergroting. Naast de kwaadaardige prostaatvergroting, kunt u ook een goedaardige prostaatvergroting hebben, dit is dus geen prostaatkanker.
Lees meer over prostaatkanker en de symptomen.

Wanneer moet u naar de huisarts?

Heeft u klachten die u op deze website heeft gelezen? Neem dan contact op met de huisarts. Bent u ouder dan 45 jaar en heeft u geen klachten, maar wilt u wel uw prostaat laten controleren en uw PSA-waarde laten meten? Neem dan ook contact op met uw huisarts.

Lees hier meer over wat de PSA-waarde is en hoe deze gemeten wordt.

Back To Top