skip to Main Content

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker is kanker van de prostaat en wordt ook wel prostaatcarcinoom genoemd. In de prostaat bevinden zich klierbuisjes, in de cellen van deze klierbuisjes kan prostaatkanker zich ontwikkelen. Door de prostaatkanker verandert het prostaatweefsel en dit voelt aan als een vergroting of verharding van de prostaat. Dit kunt u vaak niet zelf waarnemen en hier hoeft u dus ook geen last van te hebben. Prostaatkanker is dus een kwaadaardige prostaatvergroting. Prostaatkanker groeit in de meeste gevallen langzaam en gaat niet gepaard met klachten. Hierdoor wordt prostaatkanker vaak bij toeval tijdens bijvoorbeeld een medische keuring gevonden.

                 

Hoe vaak komt prostaatkanker voor?

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen ouder dan 45 jaar. Van alle mannen die in 2018 kanker kregen, had 21 procent prostaatkanker.
Jaarlijks wordt er in Nederland bij ruim 12.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Vanaf de leeftijd van 45 jaar neemt het aantal nieuwe patiënten met prostaatkanker sterk toe.1

Symptomen prostaatkanker

Veel mannen met prostaatkanker hebben geen symptomen of klachten, wat het lastig te ontdekken maakt. Als u wel klachten heeft, is het vaak moeilijk te onderscheiden van klachten die u ook kunt hebben bij een goedaardige prostaatvergroting.

Prostaatkanker ontdekken

Als u klachten heeft die mogelijk wijzen op prostaatkanker, kunt u de huisarts bezoeken. De huisarts kan bijvoorbeeld een PSA-test uitvoeren. Het is ook mogelijk uw PSA-waarde te meten aan de hand van een zelftest. Lees hier meer over het testen van de PSA-waarde met de MyTest Prostaat.

Bekijk hier ook de voor- en nadelen van een PSA-test.
De huisarts kan ook een rectaal onderzoek uitvoeren. Dit houdt in dat de arts met zijn vinger via de anus en de endeldarm voelt of uw prostaat afwijkingen vertoont.

Vermoeden prostaatkanker

Als de huisarts het vermoeden heeft dat u prostaatkanker heeft, dan zal hij u doorverwijzen naar een uroloog. De uroloog kan dezelfde testen (PSA-test en rectaal onderzoek) als de huisarts herhalen en u verder lichamelijk onderzoeken. Deze onderzoeken kunnen worden uitgevoerd met een echografie via de anus of er kan een biopsie worden gedaan. Een biopsie is de verwijdering van een stukje weefsel om te worden onderzocht op afwijkingen.
Vervolgens wordt er gekeken of er sprake is van een kwaadaardige tumor. Daarvoor is extra onderzoek nodig. Ook wordt er gekeken hoever de tumor zich heeft uitgebreid en of er sprake is van uitzaaiingen.

Onderzoeken die u mogelijk kunt krijgen zijn:

  • Lymfeklierverwijdering
  • Botscan
  • CT-scan
  • MRI

Behandeling prostaatkanker

Als prostaatkanker is vastgesteld, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Er zijn behandelingen die gericht zijn op genezing en behandelingen die gericht zijn op het verminderen van klachten en het afremmen van de ziekte.
Welke behandelmethode wordt gevolgd, hangt af van het stadium van de ziekte en van uw persoonlijke gezondheid.

Bron: 

1 Volksgezondheidenzorg, geraadpleegd augustus 2019

Back To Top